Átlagosan három-négy év. Ennél hosszabb időnek nincs értelme. Mindez több tényezőtől függ: Talajviszonyok -könnyebb, de termékeny, humuszos és vízáteresztő talajon a szamóca tovább tartható el, mint a hideg, nehéz ésvizes talajon. fajta – egyes fajták ellenállóbbak a talaj fonálférgekkel és a gyökérrendszeri betegségekkel szemben(p l . a régi, jó Senga Sengana), mások kevésbé ellenállóak. A kevésbé ellenállóak általában 3 év után (és néhamár 2 év után is) csak “szántásra” alkalmasak. Az ellenállóbb fajták 4 évig, sőt néha 5 évig is teremhetnek egyhelyen. a gyomosodás mértéke – a nem gondosan előkészített, azaz parcellákon erősen benőtt parlagfűvel és egyébzavaró gyomokkal nem érdemes foglalkozni. Jobb, ha pl. 2 év múlva az ilyen művelést megszüntetjük, és egy másik,jobban előkészített helyre új szamócát ültetünk.