Az alpesi szamóca termesztése nem nehéz, és mivel íze és egészségügyi előnyei vitathatatlanok, minden kertbenérdemes néhány négyzetmétert elkülöníteni, legyen az bármilyen kicsi is. Az alpesi szamóca minden olyan talajon jólfejlődik és termőre fordul, amely jó kertészeti kultúrával rendelkezik, azaz nincs benőve gyomokkal, nem túlságosanátnedvesedett, tápanyagban gazdag, stb. Ne ültessük nagyon könnyű talajra (mély homok, kavics), valamint nehézagyagos talajra – ott mindig nehéz lesz a megfelelő nedvesség- és levegőviszonyok fenntartása. A talaj reakciójánakenyhén savasnak kell lennie (pH 5,5-6,5). Néhány héttel az ültetés előtt érdemes komposztot vagy régi, szárítotttrágyát szórni. Az alpesi szamóca, akárcsak a szamóca társai, szereti a napot, de egy kis árnyék sem árt neki. aszamócához hasonlóan gyakorlatilag az egész tenyészidőszak alatt ültethetjük. Az “ültetvény” létrehozásához alegegyszerűbb, ha kész, cserepes dugványokat használunk (nálunk négyféle szamócafajta erősen gyökeresedettdugványait lehet vásárolni).A vadszamóca ültetése előtt célszerű egy pl. 1,2 m széles ágyást kialakítani. Egy ilyen területen pl. 3 sor szamócátültethetünk, és egy sorban 15-20 cm-enként egymástól. A sűrűbb ültetést nem javasoljuk, mert a vadszamóca túlzottsűrűsége nem növeli a terméshozamot. Éppen ellenkezőleg, a túl sűrűn növő szamóca kisebb és kevésbé édesgyümölcsöt fog teremni (a megfelelő napfény hiánya miatt), valamint amiatt, hogy sokkal nehezebb lesz az ültetvényszellőztetése, megnő a gombás fertőzések kockázata.