ÉRDEMES-E KASZÁLNI A SZAMÓCA LEVELEIT A TERMÉSUTÁN?

Ha a betakarítás utáni szamócánk rendben van, azaz nem látunk sok betegséget vagy kártevőt (különösenpókhálós atkát) a leveleken, a szamóca nem túlzottan gyomos, és úgy tűnik, hogy jó állapotban van,nem hiszem,hogy sok értelme van a levelek kaszálásának.Ha azonban a növények nem néznek ki jól, azaz a levelek erősenfertőzöttek lisztharmattal, fehérfoltossággal vagy pókhálós atkával (mikroszkopikus zöld pókhálós atka), akkorkétségtelenül jobb, ha levágjuk őket. Ahhoz azonban, hogy ennek értelme legyen, ezt a betakarítás után a lehetőleghamarabb meg kell tenni, és a levágott leveleket a gyomokkal együtt azonnal el kell távolítani az ültetvényből. Alevelek korai lekaszálása több időt ad a szamócának a regenerálódásra, azaz arra, hogy őszre visszanyerje leveleit.A lekaszált növényi részek fertőzési forrást jelenthetnek az újonnan kelő levelek számára. Ezért minél hamarabbeltávolítjuk ezt a forrást, annál jobb lesz a növényünknek, és annál könnyebb lesz az esetleges gyomirtás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×