MENNYI AZ EPER ÁTLAGOS TERMÉSHOZAMA?

Minden függ a növények korától, a fajtától, egészségi állapotuktól, sűrűségüktől, a terméskötés és a növekedés alattivízellátástól, a talaj tápanyagbőségétől, a méhek jelenlététől virágzáskor stb. stb. stb. De természetesen, bizonyosközelítéssel, az ember kísértésbe eshet, hogy ilyen becslést tegyen. Ha feltételezzük, hogy egy termelő ültetvény jóterméshozama, ahol pl. 50 ezer növény nő 1 ha-on, pl. 25 tonna/ha, akkor ez azt jelenti, hogy átlagosan 0,5 kg termésgyűlik össze 1 növényről. Ha tehát 100 négyzetméternyi területre 500 eperpalántát ültetünk, egészséges palántákathasználunk, nem hagyjuk elgyomosodni vagy kiszáradni a növényünket, nem feledkezünk meg a trágyázásról és avédekezésről (lehetőleg biológiai készítményekkel), akkor elméletileg 250 kg termésre számíthatunk. A gyakorlatbanez még magasabb is lehet, de ha elhanyagolunk néhány fontos elemet, akkor még alacsonyabb is lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük