Ez az egyik legfontosabb karbantartási lépés a szamócatermesztésben. Ha elhagynánk, a szamócánk hamarosantúlzsúfolttá válna, és semmi jó nem származna belőle, azaz: a túlzott növénysűrűség nem segíti elő a megfelelőszellőzést, ami megnövekedett páratartalmat eredményez a növény belsejében, és növeli a gombás fertőzések,különösen a szürkepenész kockázatát. Az egységnyi területre jutó túl sok növény azt jelenti, hogy az egyesnövények elkezdenek egymással versenyezni a vízért és a fényért. Ennek eredményeként a gyümölcsökfinomabban születnek, és a napfénytől megfosztva kevésbé lesznek édesek. a legjobb, ha a rothadást még adugványok gyökeresedése előtt eltávolítjuk. Minél korábban, annál jobb. Az eperfa növény, hála “eszének”, tudja,hogy mivel vegetatív módon nem tud szaporodni (a szárak eltávolításával lehetetlenné tesszük), generatív módonkell szaporodnia, azaz virágozni és gyümölcsöt (és magot) hozni. Egyszóval a korai eltávolítás arra ösztönzi az epernövényeket, hogy több virágbimbót hozzanak létre a következő évben, és ezáltal növelik a termést. A hajtásokeltávolítása nem nehéz. Mindössze hajlandóságra és egy éles késre, esetleg metszőollóra van szükség.